Som inkarnerede ciderbryggere er det ingen overraskelse, at vi vil påstå, at æblet er verdens bedste frugt. Æbler er dog mere end sine magiske, fermenterede safts egenskaber: Æblers komplekse og varierende blanding af sukker og syre gør dem til den perfekte frugt til talrige hjemmebrygprojekter – hvad end det er udblødning, brygning eller presning.

Æbler kan opdeles i fire hovedkategorier, og de kan alle bruges af enhver kløgtig hjemmebrygger.

Mad og spiseæbler

Er gode til at lave vin, og endnu bedre til ciderbrygning. En blanding af mad- og spiseæbler giver en skarp cider. Madæbler er oplagte til at ligge og trække i stærk spiritus og til at give syre til frugtvine.

Cider æbler

Er uden tvivl vores favoritæble, men det er ikke så udbredt i regioner uden tradition for ciderbryg. De indeholder et karakteristisk højt sukkerindhold og en bitterhed og kan kategoriseres i fire grupper: sødme, syrlighed, bittersød og bittersur alt afhængig af balancen mellem sukker, syre og garvesyre. Til ciderbrygning vil du opleve prisværdige resultater ved at bruge en overvægt af bittersøde æbler blandet med nogle spiseæblevarianter.

Selvsåede æbletræer

Man taler om selvsåede træer, når de er vokset fra frø. Der er mange i vejsider og langs jernbanestrækninger, spiret fra æbler, som sultne rejsende har kastet ud ad vinduerne. Æblerne kan variere i smag, så undgå skuffelse ved at smage på dem før du begynder at plukke.

Skov æbler

Ofte for sure og bitre til at spise, men skovæbler er gode til at tilføje en dyb de til smagløs saft til ciderbrug. De giver også en fabelagtig vin, men som sagt, smag på dem først.

Dyrk din egen cider frugthave

En frugthave defineres  som  en  gruppe af fire eller flere frugttræer. Hvis du har pladsen – hvad vente r du så på?

1. Træerne: Træerne har brug for tilsvarende fremmedbestøvere, så tjek det før køb. En fremragende  blanding fra samme bestøvninsgruppe  kunne være Yarlington Mill, Sweet Coppin, Black Dabinett og Fair Maid of Devon.

2. Grundstamme: Et halvstammet træ vokser sig cirka 4 meter højt, hvorimod en lavere ‘busk’ vil være passende til mindre haver.

3. Timing er vigtig: Plant i perioden sent efterår til tidligt forår et solrigt sted, hvor der er læ og jorden er forholdsvis frugtbar med veldrænet jordbund. Tilføj ikke kompost på plantestedet, da det vil medføre svage, dovne rødder.

4. Grav: Til hvert træ graves et hul, der er lige så dybt som rodnettet, men tre gange så bredt.

5. Efterpleje: Dæk jorden til nær stammen for at holde ukrudt på afstand og vand grundigt. Vand igen dagen efter plantningen og herefter  ugentligt i sommermånederne. Dine æbletræer bør bære frugt efter 3 år.