Bitteren er bartenderens hemmelige våben: blot få dråber i en gin og tonic eller i en fin cocktail, kan højne drikkeoplevelsen betydeligt. En af de mest populære bittersmage er fra skallen af Sevilla appelsiner, citrusfrugten  marmeladeentusiaster er så begejstrede for. Et stænk af den gylden-orange eliksir kan bruges flere steder i køkkenet; prøv fx at tilsætte den i marinader, sovse og saucer.

Tilberedelsestid 45 minutter.
Trækketid 2 uger.

4 sure appelsiner fx Sevilla appelsiner.
3 kardemommekapsler.
½ tsk kommenfrø.
½ tsk korianderfrø.
200 ml vodka

1. Skræl appelsinerne. Modsat de fleste opskrifter i bogen, er det godt ikke at fjerne ‘det hvide’ fra skallen, da dette vil øge bitterheden af slutresultatet. Skær appelsinskallerne i strimler og anbring dem på et stykke bagepapir med skallen nedad.

2. Bag i ovnen ved 140° indtil skallen krøller og tørrer ud. Dette tager ca. 25 minutter, men tjekjævnligt da det aldrig lader til at tage lige lang tid hver gang (vi gætter på, det skyldes hvor tørre appelsinskallerne er, hvor tyk skallen er osv.)

3. Afkøl skallerne før du slår dem i mindre stykker med en kagerulle eller i en morter. Bank ikke uhæmmet løs – hvis skallerne bliver slået til pulver, vil det tage evigheder  at filtrere fra senere. l(om de knækkede appelsinskaller i et stort patentglas og læg nu krydderitrioen i morteren. Giv dem et par hurtige smæk for at slå dem lidt i stykker og hæld dem ned til appelsinskallerne i glasset.

4. Tilsæt vodkaen så de tørre ingredienser dækkes, forsegl glasset og lad stå i 2 uger. Ryst glasset af og til.

5. Filtrer gennem et presseklæde eller en fin si, så du får presset så meget bitter ud som muligt. Det er ikke altafgørende at få fjernet hver en rest af skal, men hvis du foretrækker æstetikken i en klar drink, kan du filtrere to gange.

6. Tap væsken på flaske og eksperimenter ved at tilsætte et par dråber i din næste cocktail.