Mælkebøtten er blandt den type ukrudt, det kan være umuligt at fjerne permanent  fra sin have uden at grave store klumper op af jorden. Når foråret kommer, lader det til, at de fryder sig over manglen på ens kampgejst mod ukrudtet ved skamløst at vise deres knaldgule blomster frem for hele verden. Men nu har du den perfekte undskyldning for at opretholde dit sløve havearbejde. Til denne let alkoholiske sodadrik, som i øvrigt er baseret på en historisk opskrift på mælkebøtte øl, har du brug for en planteske, for opskriften kræver  hele planten – fra blomst til  rod. Og hvis du virkelig hader at luge ukrudt, på trods af at formålet er spiritus, så frygt ej – i denne opskrift skal der bruges overraskende få planter.

Tilberedelsestid 40 minutter.
Fermentering 5-6 dage.
Modning 10 dage.

300 g grofthakkede unge mælkebøtteplanter.
2,5 cm ingefærrod , skrællet og revet.
500 g hvidt sukker.
Saft fra 1 citron.
Saft fra 1 appelsin.
Saft fra 1 grapefrugt.
Overgær

1. Skrub mælkebøtteplanterne (det er nemmere , hvis du ligger dem i blød i 1 time), før du hakker dem groft. Kom mælkebøtterne og ingefær i en kasserolle med 560 ml vand.

2. Bring vandet i kog og lad det simre stille og roligt i 10-15 minutter. Filtrer herefter den varme drik ned i en spand.

3. Tilsæt yderligere 560 ml kogende vand. Tilføj sukker og pres citronen, appelsinen og grapefrugten ind over væsken. Citrussaften vil give sodadrikken en forfriskende aroma og tilføre en frugtagtig skarphed som modstykke til mælkebøtterne.

4. Rør rundt for at opløse sukkeret og lad blandingen afkøle, før du tilsætter gær. (Vi bruger overgær, men vingær kan også bruges.)

5. Lad blandingen fermentere i 5-6 dage med et viskestykke over eller under et løst låg.

6. Hæld din boblende sprut på flasker. Sørg for at de er egnet til mousserende væsker – plasticflasker er bedst – led gassen ud af flaskerne dagligt ved at skrue låget kort varigt af og herefter på igen.

7. Vi synes, denne drink smager bedst efter 10 dage – drikker man den tidligere, kan bitterheden godt være overvældende . Den serveres bedst afkølet.