Den primitive mands første forsøg på at fremstille sprut var at fermentere honning, og bryggere har høstet dens gyldne kræfter lige siden for at fremstille honningvine (den mest udbredte alkoholiske form) og til at sætte smag på øl, cider, cocktails og spiritus. Uanset hvilken drik, du måtte have lyst til at lave, er der uden tvivl plads til honning i den.
Flower power
At opdrive honning så lokalt som muligt, vil altid være at foretrække, men den samfundsbevidste handling vil naturligvis også begrænse dine valgm uligheder. For den lille biavler er honningsmagen svær at diktere, da den primært afhænger af de blomster, bierne samler nektar fra. Dette problem er selvfølgelig mindre udtalt for kunden i supermarkedet, som tilbyder et bredt udvalg.
Til syvende og sidst bør dit valg afhænge af den alkoholiske bryg, du ønsker at lave. l(raftfulde smagsvarianter som fx lynghonning er oplagte til vin og mjød, hvorimod du øjensynligt vil foretrække den lette smag af orangeblomsthonning, hvis du skal begive dig ud i en honningøl, eller hvis du ønsker at tilføje sødme i en cocktail uden at overdøve smagen af drinkens øvrige mere delikate ingredienser.
Følg med strømmen
Honning består primært af fruktose og glukose, hvor forholdet mellem disse to afgør hvilken type honning, der produceres. Honning med forholdsvist meget fruktose vil ofte være tyndtflydende og klar, hvor honning med en stor procentdel glukose vil have en tendens til at tage fast form uden videre. Dette påvirker dog ikke smagen, men tyndtflydende honning er ofte mere praktisk for hjemmebryggeren, da den uden problemer hældes ud af glasset. For at ‘tyndgøre’ en fast honning skal du blot varme den let og være opmærksom på ikke at varme den for meget, da det vil have en skadelig effekt på blomsternoterne.
Det seje træk
Bryggere af mjød og vin, som ønsker at fermentere med honning skal vide at honning er overraskende næringsløs, når det kommer til den rette næring, det kræver for, at gæren begynder at fermentere, så vi anbefaler, at tilsætte gærnæring til gæren for at sætte skub i tingene. Når først fermenter in gen er i gang, skal der dog virkelig noget til for at stoppe den igen.
Fodre bierne
Forvandl din have til et sandt pollenparadis med vore s top fem over planter, der tiltrækker bier.
Hunderose: laver smukke, vilde blomster samt giver en tilstrækkelig mængde frugt i efteråret til at lave hybensirup til hybencider.
Rosmarin: Bier og svirrefluer vil begge sværme om denne havefavorit. Hvad endnu bedre er, at du kan snuppe en dusk eller to til at sætte liv i din gin og tonic.
Skovæbler: Blomsterne på paradisæblerne John Dowie og Golden Hornet er fulde af pollen og nektar. Den lille, garvesure frugt er også oplagt i enhver tynd cider.
Salvie: De sødtduftende blomster vil uden tvivl glæde bierne, og du kan også bruge bladene til at lave en ganske kras hvidvinssauce (selvom vi foretrækker, at gemme salvien til fyldet i stegt kylling).
Røllike: Bier er tossede med gul røllike, så forsøg dig med den livskraftige sort Coronation Gold. Dens stængler og blade kan også bruges til at tilføje din ølbryg bitterhed