At lave sin egen likør er den nemmeste måde at forvandle en høst til alkohol – simpelt forklaret tilsætter man bare en smagsgiver til alkohol, søder den med sukker og venter. Du behøver ikke engang at fremstille spiritussen. Grundet den højere pris på spiritus er likør desværre den dyreste måde at lave sin alkohol selv. men slutresultatet vil være billigere end færdigkøbt likør. have en evig holdbarhed og likør gør sig også godt som gave.
Som mange andre var vores første slurk spiritus udtræk af slåengin – en drik vi laver hvert år og sammenligner resultatet med året før. Rutinerede slåengin-magere ved, at de ældre flasker altid er de bedste, et faktum der i øvrigt gør sig gældende for de fleste opskrifter – som med en god whisky vil tiden gradvist gøre smagen fyldigere, selv hvis din beholder ikke er af egetræ, men af glas.
Hvis du sammenligner hjemmelavede bryg med færdigkøbte varianter, vil du vinde konkurrencen med lethed, for du har brugt friske ingredienser, du har ingen billige tilsætningsstoffer brugt, og du kan nemt skræddersy hver opskrift til at smage din gane.
Primære smagsgivere
Er det spiseligt, har nogen sandsynligvis prøvet at komme det på flaske sammen med alkohol. Frugt, grøntsager, blade, blomster, nødder og endda bacon har alle fået deres smage bevaret i alkohol med større eller mindre succes. Vi har samlet et lille udvalg af ideer, men hvis du bliver bidt af at lave udtræk, er der et hav af muligheder. Du behøver for eksempel ikke være professor for at ændre en hindbærlikør til en blåbærlikør.
Spiritus
At destillere alkohol på hjemmebasis er forbudt i de mest fornuftige dele af verdenen. Du skal derfor ud at købe den alkohol, du skal bruge til opskrifterne, hvilket er grunden til, at vi har baseret alle opskrifterne på 70 cl flasker. Vi laver jævnligt en halv eller en tredjedel af en flaske for at teste smagskombinationer, og du kan nemt nedskalere mængderne ved et par simple udregninger.
Den spiritus du vælger som base for din likør eller udtræk, tjener tre primære funktioner i den endelige drik:
1. Den vil bibringe sin egen smag.
2. Den vi l udtrække smag fra de andre ingredienser.
3. Du vil blive fuld.
Vodka er den oftest brugte alkoholbase på grund af dens mere neutrale smag i forhold til andre slags spiritus, men i alle vores opskr ift er kan du udskifte den foreslåede spiritus med din favorit- gin, whisky, rom, brændevin eller endda den sært udseende flaske destilleret alkohol dine naboer havde med hjem fra skiferie. Jo højere alkoholprocent, jo bedre er alkoholen til at trække de naturlige smage ud af de andre ingredienser.
Sukker
Størstedelen af butikkernes spiritusudvalg ligger på cirka 40% vol. alkohol – skulle du finde noget stærkere, vil du sandsynligvis fortynde den færdige likør yderligere for at gøre den mere drikkelig. Nogle vil mene, at man bør bruge spiritus af allerhøjeste kvalitet til at lave udtræk, men vi synes, den ekstra udgift er unødvendig. Ja faktisk bruger vi ofte den billigste spiritus, vi kan få fingrene i.
Eftersom vi allerede har købt vores alkoholbase, har vi ikke brug for sukker til at omsætte til alkohol – det bruges udelukkende til at søde den færdige drink.
Hvornår og hvordan du tilsætter sukkeret debatteres flittigt. Nogle tilsætter sukker i starten af processen, hvorimod andre laver en sukkersirup, som de tilsætter før flaskning.
Frugtbaseret spiritus tilsætter vi typisk sukker i starten af processen – det giver god mening, at alle ingredienserne modner sammen i længst mulig tid, og med frugtlikører er man så heldig at have sød, konserveret frugt at lege med, så snart alkoholen er blevet flasket (for inspiration, se de enkelte opskrifter). Nogle spiritusentusiaster mener, at tilsætning af sukker i starten af processen mindsker spiritussens evne til at udtrække smag, men vi vurderer dog den virkning for at være minimal.
I udtræk hvor ingredienserne ryger direkte i skraldespanden efter endt trækketid (som fx blomster og blade) eller likører, der kunne have gavn af en reduceret mængde alkohol, er vi tilbøjelige til at tilsætte sukker senere. Dette gøres ved at lave en sirup – man opvarmer sukker i vand, indtil det er opløst og lader det afkøle, før den blandes med alkoholen.
Almindeligt sukker er perfekt til at søde med og vil være opløst efter et par dage, hvis du ryster flasken en gang imellem. Du vil måske også prøve mørkere sukker eller honning, som vil afgive en anden smag.
Hvor meget sukker du skal bruge afhænger af hvor sød, du ønsker den endelige drink skal være. Vores ganer er ikke ligeså søde som andres, så vores opskrifter indeholder en medium mængde af sukker. Selvom du foretrækker drinks en snert sødere, så start alligevel med en lille mængde – det er væsentligt nemmere at søde den færdige likør end det er at fjerne noget af sødheden.
Hvor lang trækketid?
Nogle ingredienser overgiver deres smag til alkoholen forholdsvist hurtigt, hvorimod andre kræver lidt længere tid før de belønner dig med mest mulig smag. Generelt set vil delikate ingredienser som blomster og blade afgive alt, hvad de har i sig inden for et par uger, hvor frugt helst skal trække i 2-3 måneder.
Selv efter filtreringen og flaskningen vil drikkene fortsætte med at modne og blive bedre over tid, især dem med mørke frugter som fx hyldebær, der indeholder meget garvesyre. Kan du slet ikke vente med at drikke dine likører, forstår vi og foreslår, at du søder dem en smule mere for at kompensere for den kortere modningstid.