Pastinakvin er noget af den fineste spiritus en hjemmebrygger kan lave og ifølge vores hjemmeside en af de mest populære vine. Dens naturligt krydrede rodsmag lægger op til eksperimenteren vores årlige overflod af pastinakker i haven er årsagen til denne luksus og forsyner os med ammunition i en konstant optrappende ‘vin-krig’, hvor vi slås om hvem af os, der kan lave den bedste pastinak vin.

Tilberedelsestid 1 time.
Fermentering 3 måneder.
Modning 12 måneder.

1,8 kg pastinakker, skrubbet og hakket i tern.
1,4 kg sukker.
Saft og revet skal fra 2 økologiske citroner.
Saft og revet skal fra 1 økologisk appelsin.
Hvidvinsgær.
Gærnæring.
Pektinenzym.
1 Campden tablet

1. Kom pastinakternene i en stor gryde med 4,5 liter vand (eller  så meget der kan være i gryden), og tilsæt sukker samt citron- og appelsinsaften og den revne skal fra citrusfrugterne.

2. Bring forsigtigt i kog og fortsæt indtil pastinakken bliver blød. Overkog den ikke, for da vil pastinakken begynde at opløse s, som vil resultere i en grumset vin.

3. Afkøl blandingen og filtrer den gennem et presseklæde og over i en gæringsspand. Til sæt gær, gærnæring og pektinenzym og opbevar et lunt sted i cirka 5 dage under låg eller et viskestykke .

4. Filtrer den nu fermenterende væske over i en vin ballon og monter en gærlås.

5. Efter cirka 4 uger er fermenteringen ved at aftage, så omstik væsken til en ny, steriliseret vinballon og lad den sidste del af fermenteringen fortsætte – typisk i cirka yderligere 2 måneder.

6. Tilsæt 1 knust Campden tablet i vinballonen før omstikning til flasker og lad vinen modne i minimum 1 år.