Var vikingerne ølbryggere? Selvfølgelig var de det. Der hersker tvivl blandt  øl-eksperter om præcis hvilke ingredienser, der udgjorde vikingernes bryg, men mange mener, at det sandsynligvis har været noget lig den finske drik sahti. Denne farlige ale indeholder
forskellige korn, bl.a. rug, og den filtreres gennem kviste fra enebærbuske. Enebærdoseringen kommer i vores opskrift fra selve bærrene, der medvirker til den kraftige, markante og frugtagtig smag afrundet af en tør, bitter eftersmag. Denne bemærkelsesværdige vikingeøl er ikke for de ydmyge.

Tilberedelsestid 2 timer 15 minutter.
Fermentering 1-2 uger.
Modning 2 uger.

100 g knust karamelmalt.
50 g rugflager.
700 g flydende maltekstrakt (light eller amber).
1 lille håndfuld (10 g) bitter humle.
5 g enebær.
Overgær.
½ tsk hvidt sukker per flaske til karbonering.

1. Kom den knuste karamelmalt og rugflagerne i en mæskepose og udblød dem i en gryde med 2,25 liter vand. Opvarm indtil blandingen rammer 65-72°. Hold temperaturen stabil i cirka 15 minutterogrørrundtetpargange.

2. Fjern mæskeposen og rør den flydende maltekstrakt i. Bring i kog indtil det hurtigt skummer, og skru så ned for varmen, så det ikke koger over. Tilsæt humle og kog støt i cirka 45 minutter.

3. Knus let enebærrene og kom dem i blandingen efter den har kogt i cirka 30 minutter, så de får 15 minutter til at frigive deres karakteristiske bitre smag.

4. Tag gryden af varmen og filtrer blandingen. Tilsæt 2,25 liter forkogt, afkølet vand for at sænke blandingens samlede temperatur. Giv blandingen en rask omrøring, og når blandingen er afkølet tilstrækkeligt til under 24°, filtreres blandingen over i gæringsbeholderen.

5. Tilsæt gæren i henhold til instrukserne på pakken og opbevar blandingen et lunt sted i 1-2 uger- den ideelle temperatur er 15-24°.

6. Karboner de steriliserede flasker som beskrevet i grundølopskriften før de fyldes med øl. Stil flaskerne et lunt sted i 2 dage og flyt dem herefter til et køligere sted i 2 uger før de nydes.