Paraderende med deres mange blanke farver kræver bær opmærksomhed fra sultne – og tørstige – forbipasserende. Fra de søde, saftige supermarkedsfavoritter til de usædvanlige, vilde og bitre frugter – hvis de er spiselige, finder vi en måde, hvorpå de kan indgå i alkohol. Friskkøbte bær kan ofte være dyre, og selvom frosne bær også sagtens kan bruges, er det væsentligt mere berigende at dyrke og plukke sine egne bær.

At dyrke bær

Mange bærbuske er nemme at dyrke i haven. De fleste kræver hverken megen plads eller tidskrævende pleje. For begyndere er solbær og stikkelsbær et godt sted at starte. Buske sælges typisk i potter eller som rene rødder til at plante i deres hvilesæson. Alt du behøver at gøre, er at dumpe frugtbusken ned i et nygravet hul, dække rødderne med jord (helst blandet med en smule kompost eller gødning), vande godt og vente. Afhængigt af hvor meget du stoler på naturen, vil du muligvis også sikre dine afgrøder mod grådige fugle, før bærrene modner. De fleste bær er fine at fryse ned, så hvorfor ikke komme din overskydende høst i fryseren og bruge den sammen med anden frugt senere på året til spændende bærdrikke.

At plukke bær

Et stort udvalg af vilde bær kan bruges som base i mange drikke. Adskillige af vores opskrifter har vi udvalgt, fordi der indgår bær, som gror tæt på, hvor vi bor – i særdeleshed er der et væld af hyldebær, brombær og slåen, og vi kender endda til en hemmelig plet, hvor der vokser vilde hindbær. Vær kreativ, hvis der vokser alternative bær, hvor du bor. Du kan let udskifte bærrene i opskrifterne med bær fra buske, du selv har dyrket. Husk at være sikker på præcis hvilken variant, du plukker ude i naturen, så du undgår risikoen for at spise giftige bær, og sørg for at efterlade en god mængde bær til naturens dyreliv.

Fem udsædvanlige bær

Vinbrombær: Dette perfekt navngivne bær er mere udbredt blandt amerikanske bærplukkere, end det er hos os. Det ligner og smager lidt lig hindbær.

Honningbær: (kaldes også sibirisk blåbær): Smager de af honning? Øh, nej. De er en spiselig variant af kaprifolie og bærer frugt, der ligner aflange blåbær og med en lignende smag.

Jostabær: Botanikfans elsker at pille ved bær for at skabe nye sorter og jostabærret er netop sådan en ‘opfindelse’; Det er en krydsning af solbær og stikkelsbær, hvorfor bærret også kaldes solstik.

Rønnebær: Den almindelige røns bær  gror  i  overflod. Det er bitre og beske bær, velegnet  i øl  og udtræk.

Havtorn: Disse knaldorange bær gror energisk uanset om de er dyrkede eller vokser i det fri, men pas på tornene. Bærrene har en sur, frugtagtig smag.