I større og større udstrækning får blomstrende planter (inklusiv ukrudtsplanter!) plads i vore haver – plads der tidligere var tilegnet grøntsagsdyrkning. De tilfører ikke bare haven et strøg af farve og forsyner bier med nektar, nej dem vi dyrker kan også bruges i drinks.

At finde blomster

Hundredevis af blomster er spiselige og alene derfor bør de anses for at være potentielle ingredienser i drinks (der findes også endnu flere, der er giftige så sørg for, at du ved hvilke sorter, mennesker kan spise). Mange almindelige sorter dyrkes i haver og bede, men rigtig mange – inklusiv ukrudt som fx mælkebøtten – gror i stor stil og venter blot på det rette tidspunkt at blive plukket. For dem, for hvem havedyrkning og plukning ude i naturen ikke er en mulighed, findes der tørrede blomster klar til brug. Der bliver fx solgt flere og flere tørrede hyldeblomster og rosenblade i hjemmebrygbutikker, hvor du nok skal forbi helsekostbutikken eller apoteket efter tørret lyng, lavendel og kornblomster. Du vil muligvis blive overrasket over, at adskillige blomsteringredienser kan købes i supermarkedet­ nogle specialteer består af tørrede kronblade, hvilket er aldeles belejligt for hjemmebryggeren.

At bruge blomster

Blomster udfører to åbenlyse opgaver i vores opskrifter. For det første kan de levere drinksmageren med usædvanlige og unikke smage – tag fx lavendlen som har en smag som intet andet.
Blomster kan skabe den perfekte bund til en duftende vin, og sommetider kan selv den mindste mængde kronblade forvandle en urteudtrukket drink. For det andet kan blomsters aroma forbedre en karakterløs vin eller de kan bidrage til en velbrygget spiritus’ komplekse bouquet. Der er få drinks, der ikke kan laves med blomster, lige fra maltøl beriget af lyng i stedet for humle til en klassisk cocktail, der løftes af blomsteraromaen fra en hjemmelavet vermouth. Og da listen af spiselige blomster er så lang, er der masser af muligheder for at eksperimentere med den blomsterkraft, der vokser i din egen have.

Top ti drinksblomster

Hyldeblomst: Favoritten i levende hegn. Bruges i både cider, vin og spiritus.

Rose: I madningsfasen udvikler rosen en umiskendelig luksuriøs bouquet i mange drikke.

Kamille: Prøv dens beroligende duft i en hjemmelavet vin eller urteudtræk.

Mælkebøtte: De knaldgule blomster giver en let bitter smag i vine.

Lavendel: Bruges sparsomt i udtræk for at frigive dets kraftige, markante vellugt og smag.

Lyng: I Skotland bruges lyng som smagsgiver i øl.

Viol: Violens kronblade har en parfumeret duft.

Kornblomst: Smagen er delikat, og hvis du lægger kronbladene i blød i spiritus, afgiver de  en  livlig  blå farve.

Hjulkrone: Dump et helt blomsterhoved ned i din næste cocktail for at  give den  naturlig farve .

Humle: Jo, de er også blomster! Se side 81 for flere detaljer.