Denne mørke og sommerlige frugtdrik kombinerer brombær med æbler. Det er en klassisk blanding, der vil fremkalde afslappede, dovne sommerminder (trods det også regnede). Brombærsmagen bliver rundere under fermenteringsprocessen, og vil give drinken en karakteristisk eftersmag samt levere farven til denne cider med et skær af blæk.

Tilberedelsestid 1 time.
Fermentering 2-6 måneder.
Modning 4 måneder.

15 kg æbler (enten cideræbler eller en blanding af mad- og spiseæbler; du kan også blande et par skovæbler i, hvis du vil).
800 g brombær.
1 Campden tablet.

VALGFRIT
Cidergær pektinenzym.
1 tsk sukker per flaske til karbonering.

1. Gennemsøg de levende hegn for brombær – der er brombær i rigelige mængder, når det bliver efterår. Cideræbler vil give den bedste drik, men en 50/50 blanding af mad- og spiseæbler er også fint. Klargør æblerne til rivning. Skyl dem hvis der er nedfaldne æbler iblandt og kasser de rådne.

2. Skær æblerne i halve og i kvarte og riv dem. Kom frugtkødet i pressen og bland dem efterhånden med brombærrene. Pres saften direkte ned i en steriliseret vinballon.

3. Tilsæt 1 Campden tablet i vinballonen og prop den og lad den stå et køligt sted i 24 timer.

4. Tilsæt pektinenzym og gær, hvis du bruger det, og prop vinballonen løst med vat og afvent fermenteringen, hvilket bør starte alt mellem 2 dage og 2 uger.

5. Når den indledende fermentering har aftaget tilstrækkeligt, monter en gærlås og opbevar vinballonen et køligt sted og lad cideren fermentere i adskillige uger.

6. Fermenteringen er næsten stoppet, når boblerne bevæger sig langsomt gennem gærlåsen. Adskil den unge cider fra bundfaldet ved atomstikke til en ren vinballon og monter gærlåsen på ny.

7. Fortsæt fermenteringen. Foretag en hydrometeraflæsning, når boblerne i gærlåsen er ophørt. Cider under 1005 oechslegrader er klar til at stikkes om før flaskning.

8.  Tilsæt 1 teske sukker i hver flaske, hvis du ønsker en let brusende drik. Din brombærcider bør være drikkeklar sent forår/ tidlig sommer, men den bliver bedre med alderen og mindre sur, hvis den får lov at modne et par måneder mere.