Som så mange andre øl, så varierer brown  ale afhængigt  af hvor i verden, du befinder dig. Selv i England hvorfra denne type  øl stammer, er der en nordlig og sydlig mening om, hvordan en rigtig brown ale skal smage. Begge versioner er typisk mørke drinks med en minimum mængde humle, som spiller andenviolin til øllets tydelige maltsmag. Vi har givet den en dybere farve ved at tilsætte en ristet malt, der kaldes chokolademalt på grund af dens chokoladefarve, og du vil muligvis også kunne ane en let kakaosmag.

Tilberedelsestid 2 timer 15 minutter.
Fermentering 1-2 uger.
Modning 1 uge.

50 g knust karamelmalt.
400 g flydende maltekstrakt (light eller amber).
250 g mørk tørret maltekstrakt.
15 g chokolademalt.
1 meget lille håndfuld (10 g) humle, ideelt bitter humle som fx Goldings eller Fuggles.
Overgær.
½ tsk hvidt sukker per flaske til karbonering.

1. Kom knust karamelmalt i en gryde med 2,25 liter vand (kom eventuelt malten i en mæskepose først, hvis du har sådan en) og opvarm mæsken, indtil den når en temperatur på 65-72°. Lad mæsken stå og trække i 15 minutter under låg og hold temperaturen stabil og rør rundt undervejs.

2. Filtrer masken fra (eller fjern mæskeposen). Den tilbageblivende urt tilsættes den tørrede maltekstrakt og chokolademalt. Bring i kog indtil det hurtigt skummer, og skru så ned for varmen, så det ikke koger over.

3. Tilsæt humle og kog støt i cirka 45 minutter.

4. Tag gryden af varmen og bland væsken med 2,25 liter forkogt, afkølet vand for at sænke blandingens samlede temperatur. Giv blandingen en rask omrøring, og når den er afkølet tilstrækkeligt til under 24°, filtreres blandingen over i gæringsbeholderen.

5. Tilsæt gæren i henhold til instrukserne på pakken og stil gæringsbeholderen et lunt sted – 15-24° er ideelt.

6. Når fermenteringen er ophørt, karboneres de steriliserede flasker som beskrevet i grundølopskriften før de fyldes med øl. Stil flaskerne et lunt sted i 2 dage til eftergæring og flyt dem herefter til et køligere sted, hvor øllet modnes i mindst 1 uge, før det nydes.