Gran er en flere hundrede  år gammel ingrediens,  som i  dag bliver  udnyttet  alt for  lidt. Nålene er spækket med C-vitamin, hvilket inspirerede Captain Cook til  at bruge  dem i  øl  for at forebygge sit mandskab i at udvikle skørbug, men vi mener, vi har fundet en bedre  måde at nyde skovens nåle. Det er de friske lysegrønne grannålespidser, der er tilbøjelige til at blive godkendt af folk, der genopliver gamle granopskrifter – de kan spises rå eller endda syltede – men du behøver ikke nødvendigvis at bruge de friske forårsnåle i denne opskrift. Det færdige resultat kan bruges, få dråber ad gangen, for at ‘granificere’ martinier med en klar duft af skov.

Tilberedelsestid 15 minutter.
Trækketid 2 uger.

1  spsk grannåle (bemærk tilberedelsesmetoden).
½ tsk korianderfrø, forsigtigt knækkede.
2  allehåndebær, forsigtigt knækkede.
4 enebær.
200 ml vodka.

TIL GRANMARTINIEN
80 ml gin eller vodka.
15 ml tør vermouth.
2 skvæt granbitter.

1. Klip et par kviste af et grantræ. Hvis du bruger dit juletræ, så tjek dets op rind else for at si kre dig, at det ikke er blevet sprøjtet med kemikalier.

2. Skyl kvistene under hanen og dup dem tørre. Pluk nålene af grenen (eller klip dem af med en saks). Afmål cirka en spiseske nåle og stød dem i en morter, så de begynder at frigive en olieret væske. Skrab dem ned i et stort glas.

3. Tilsæt korianderfrø, enebær og allehåndebær i glas set med de stødte nåle og hæld vodkaen over.

4. Ryst glasset og lad stå i 2 uger, hvor du blot ryster det yderligere et par gange.

5. Filtrer væsken gennem et presseklæde eller en fin si og hæld på flaske.

TIL EN GRANMARTINI
Beslut om du vil bruge gin (det traditionelle valg) eller vodka (det moderne valg) og hæld det i en cocktailshaker eller et tætsluttende glas sammen med vermouth, granbitter og en håndfuld isterninger. Ryst og si ned i et glas. Cocktailfans vil typisk pynte en martini med en oliven eller en snoet citronskal. Vi foreslår i stedet at en grannålespids udgør pynten.