Det kan godt være, at det er masken, der gør størstedelen af arbejdet forbundet med ølbrygningsprocessen, men det er ofte humlen, der får hele æren . Humle giver øl dens unikke bitre smag og aroma, og det er bryggerens job at udvælge sine foretrukne varianter til hver slags øl – tilsætningen skal ske på det helt rigtige tidspunkt for at få det fulde udbytte af hver enkel humles særegne karakteristika.

Hvad er humle

Humlen er en slyngplante, der gror som separate hunkøns- og hankønsplanter, og det er hunkønsplanten, der bærer de grønne koglelignende humlekopper, der bruges til brygning. Blomsterne indsamles i efteråret, når deres olier er allermest aromatiske og bliver leve ret til bryggerierne i forskellige former, de mest almindelige er friske, vakuump akke de humlekopper eller granuleret humle presset sammen i pilleform. Det er forholdsvis let at dyrke sin egen humle- plant blotjordstænglerne før de begynder at vokse i foråret, og giv den noget højt at kravle opad. Du kan også finde vild humle i mange levende hegn.

Hvordan bruger man humle?

Humle findes i mange varianter og kategoriseres efter deres indhold af alfasyre, som indikerer bitterhedsgraden. Humle med høj alfasyre tilsættes typisk tidligt i kogningen for at gøre øllet bittert, hvor humle med lav alfasyre typisk tilsættes i den sidste del af kogningen for at give let smag og aroma. Komplekse bryg vil ofte være til sat humleblandinger undervej s i kogefasen, og danner helt særlige smagsnuancer og aromaer, og det er her brygmesterens kunnen virkelig kommer til udtryk. Vi har holdt vores opskrifter enkle, men efterhånden som du bliver bekendt med humlen s potentiale, kan du let eksperimentere og skabe helt nye øl ved blot at ud skifte humle varianterne samt måden, hvorpå du bruger dem.

Varianter:

Goldings: Denne arbejdshest af en humle kan bruges til mange slags øl og bruges primært til at give  både smag og aroma. Den skuffer aldrig, hvorfor den er vores automatiske humlevalg til de fleste opskrifter.

Hallertauer: En delikat krydret og let bitter tysk humle , der komplimenterer sprødheden i mange lagerøl.

Cascade: Det er en kraftig, aromatisk humle, der ofte bliver beskrevet som havende noter, der minder om grapefrugt. Den er særligt populær i humleproppede amerikanske ales.

Target: En klassisk britisk bitter humle til at forstærke din bryg. Fuld af smag og den er ikke nærig med at afgive sin humlearoma.

Nelson Sauvin: New Zealand er et sandt arnested af humle og denne er en af landets mest populære varianter. Smagfuld, frugtagtig og velduftende.