Det ville være dumt af os at udelade verdens mest populære øl i denne bog, men det betyder også, at vi præsenterer en opskrift, der kræver mere præcision end de fleste. Giv gæren skylden. Modsat vores andre øl, som kræver overgær, bruges undergær  til  at fremstille lagerøl, hvilket kræver lavere temperaturer, et par ekstra led i bryggeprocessen og en længere modningsperiode. Men hvis du har tålmodigheden og kan tilbyde de rette kolde forhold, er en sprød og ren hjemmebrygget lagerøl uden tvivl anstrengelserne værd.

Tilberedelsestid 2 timer.
Fermentering 4-6 uger.
Modning 1 måned.

500 g ekstra lys tørret maltekstrakt.
100 g lys sirup.
1 lille håndfuld (15 g) humle – Hallertauer, Saaz eller Tettnanger bruges sædvanligvis.
½ tsk hvidt sukker per flaske til karbonering.

1. Opvarm 2,25 liter vand i en stor gryde og tilsæt maltekstrakt og sirup. Opløs under omrøring.

2. Bring i kog indtil det hurtigt skummer og skru så ned for varmen, så det ikke koger over. Skru herefter op igen og lad det koge stille og roligt. Tilsæt 2/3 af humlen og kog støt i 45 minutter.

3. Tag gryden af varmen og tilsæt 2,25 liter forkogt, afkølet vand for at sænke blandingens samlede temperatur. Giv blandingen en rask omrøring.

4. Når blandingen er afkølet, filtreres den over i gæringsbeholderen. Det er vigtigt at læse instrukserne på gærpakken nøje for at sikre sig den rette mængde og den rette temperatur. Den ideelle fermenteringstemperatur er 7-13°C.

5. Efter 2-3 uger vil gæringen næsten være ophørt (der er ikke længere bobler i gærlåsen eller en konstant lav hydrometermåling på cirka 1012 flere dage i træk). og nu skal gæringsbeholderen flyttes til et lunere sted (16-21°C) i 2 dage. Efter gæringen har øllet dannet for meget diacetyl og har brug for en hvileperiode fra gæringen, også kaldet diacetyl rest, som tilmed gør det af med uønskede bismage.

6. Omstik lagerøllet til en ny gæringsbeholder og opbevar den det kølige sted som tidligere. Om muligt et endnu køligere sted. Lad øllet modne i 2-3 uger- denne proces kaldes lagring.

7. Følg standardproceduren for karbonering og lad øllet modne i mindst 1 måned, før den drikkes.