Hvis vi blev sat under hårdt pres og tvunget til kun at vælge en favoritøl, ville vi muligvis vælge porteren. Den er en sort drink, som får sin dybe farve fra tilsætningen af gennemristet malt. Øllet stammer fra 1700-tallets London, hvor det blev meget populært blandt folk, der havde deres daglige arbejdsgang på havnen, som på engelsk hedder port, hvilket har lagt navn til øllet, og i en periode var London porter den mest populære type øl i England. Denne opskrift indeholder bygflager, som trods de ikke er nødvendige i opskriften, styrker øllets krop og gør øllet blødt og cremet.

Tilberedelsestid 2 timer.
Fermentering 1-2 uger.
Modning 1 uge.

750 g flydende maltekstrakt (light eller amber).
50 g sort malt.
50 g bygflager.
1 håndfuld bitter humle som fx Admiral, Goldings eller Target passer godt til porter.
Overgær.
½ tsk hvidt sukker per flaske til karbonering

1. Opvarm 2,25 liter vand i en stor gryde. Når det koger tilsættes maltekstrakt, sort malt og bygflagerne. De tørre ingredienser kan kommes i en mæskepose, hvis du har en.

2. Bring i kog indtil væsken hurtigt skummer. Skru ned for varmen, så det ikke koger over, og skru op igen og lad det koge stille og roligt.

3. Efter cirka 15 minutter tilsættes humle. Lad blandingen koge støt i yderligere 30 minutter under låg, men rør af og til.

4. Tag gryden af varmen og bland væsken med 2,25 liter forkogt, afkølet vand for at sænke blandingens samlede temperatur. Giv blandingen en rask omrøring, og når blandingen er afkølet tilstrækkeligt til under 24°C, filtreres blandingen over i gæringsbeholderen.

5. Tilsæt gæren i henhold til instrukserne på pakken og stil gæringsbeholderen et lunt sted – 15-24° er ideelt.

6. Fermenteringen bør være ophørt efter 1-2 uger. Tjek dette ved at foretage en hydrometeraflæsning; er den 1012 eller under i et par dage i træk, er øllet klar til at komme på flasker.

7. Karboner de steriliserede flasker som beskrevet i grundølopskriften før du fylder flaskerne. Stil flaskerne et lunt sted i et par dage for at sætte fut i eftergæringen. Flyt dem herefter til et køligere sted. Portere har gavn af at modne i flaskerne i mindst 2 uger.