Det er brygning i sin mest enkle form – at sammensætte en drink ved at introducere gær for en frugt-/blomster-/grøntsagsbaseret sukkerblanding og lade blandingen fermentere er den nemmeste og hurtigste måde at gøre sig bekendt med den magiske kunst det er at brygge selv.
Opskrifterne i dette afsnit viser, at hvis man blot har en smule fantasi og blod på tanden, er der uendeligt mange mousserende drikke, der blot venter på at blive brygget. For en nybegynder vil en lille pakke gær tage dig på en drinksodysse, hvor du vil gennemsøge levende hegn, haver og køkkenskabe i håb om at finde ingredienser, der kan fermentere.
De enkle teknikker, man bruger til at lave en mousserende drik, bliver brugt i mange velkendte opskrifter. Du kender sikkert alles favorit, hyldeblomst-‘champagnen’, det forunderlige tilnavn til drinken, der har meget lidt tilfælles med måden hvorpå dens franske navnebror fremstilles. Og så er der naturlig vis ingefærøllet – den mousserende, klistrende, krydrede drik, der især er et hit om sommeren og er en hvepsemagnet. Det er ofte de to mousserende drinks, der løber med al omtalen, men der er utallige drinks, man kan lave samt drinks, der slet ikke er blevet opfundet endnu.
Et hurtigt bryg
Den primære tiltrækning for en drinksmager in spe er den korte gennemløbstid for mousserende drinks; fra rå ingredienser til drikkeklar spiritus. Det er muligt at skabe en mousserende sensation på et par dage, hvilket er ideelt til at imponere dine gæster med dine gæringsfærdigheder til grillaftener, picnics og fest er. Og skulle tingene ikke forløbe som planlagt, kan fejl rettes op på og opskrifter justeres på relati v kort tid . Det er også en nyttig indikation på, hvordan sukker, syre og forskellige ingredienser komplimenterer hinanden, hvilket er en uvurderlig viden til når du giver dig i kast med nogle af de mere komplekse vin-, mjød- og cideropskrifter i denne bog.
Hvad skal jeg gære?
Generelt set så arbejder punchagtige frugtsmage bedst – hvis der er en smag, du særligt kan lide, så tilsæt den og rør rundt og se, om det fungerer! Du kommer til at vælge ingredienser udelukkende ud fra deres smag alene, så tænk ikke på, om der er nok sukkerindhold i det, du gerne vil fermentere – gæren får alt det brændstof, den behøver, fra sukkeret i vores opskrifter.
Du kan dog overveje at tilføje noget skarphed for at skabe en mere afstemt drink. Medmindre du fermenterer en citrusbaseret drink, er det godt at tilføje noget citronsaft eller revet citronskal for at øge syreholdigheden – husk dog på at det hvide på citronskallen vil medføre en uønsket bitterhed, så vær påpasselig med at komme det i blandingen.
Eddike er en anden lettilgængelig syrekilde, som du kan overveje at smide ind. Vi foretrækker at bruge cidereddike, men alle varianter kan bruges. Det vil gøre din mousserende drik mere rund i smagen, men spar på mængden.
Basisudstyr
Ud over basalt køkkenudstyr som fx skeer til omrøring og en sigte, er det vigtigste udstyr en gæringsbeholder. Plasticspande der er godkendt til madvarer er et oplagt valg, da de både kan bruges til store og små mængder væske. Låget er ikke vigtigt, et (rent) viskestykke hen over spanden vil forhindre luftbårne partikler i at komme i din drik og samtidig lade ilt komme ned i gæringsbeholderen, hvilket er nødvendigt for at igangsætte processen.
Den rette balance
Det er meningen, at drikken skal nydes, imens den er ‘levende’, altså imens den stadig fermenterer og gæren omsætter sukkeret til CO2, hvilket er det der gør drikken mousserende. Kunsten er at ramme det rette punkt hvor der stadig er nok sukker tilbage til at drikken smager sødt nok. Og her ligger afvejningen naturligvis. Jo mere sukker der er tilbage, jo mindre er blevet omsat til CO2 og hermed det afgørende, alkohol.
Selvom vores opskrifter på mousserende drinks ikke er alkoholfri, er de forholdsvis lave i styrke og primært lavet fordi de er hurtige og enkle at tilberede. Du kan naturligvis øge alkoholprocenten, hvis du ønsker det … tilføj blot mere sukker og lad drikken fermentere længere.
Lad bundfaldet falde!
Et lille minus ved at lave disse drinks er at der ofte dannes en del uskønt bundfald i flaskerne. Inden for vin- og ciderbrygning vil man typisk blot omstikke væsken for at rette op på dette. Gør man dog det samme ved en mousserende drink, mister man kostbar CO2 og hermed formindskes den imponerende skummende effekt i champagneglasset til en kortvarslet komsammen, der ville kræve en af dine mousserende drikke på bordet.
Heldigvis findes der en hurtig løsning. Vend simpelthen flasken på hovedet, så bundfaldet samler sig i flaskehalsen. Hold flasken under vand skru hurtigt låget af og på igen, så hurtigt du kan. Trykket vil udstøde bundfaldet, og du vil nu have en klar, mousserende drink, der er klar til at imponere.