Lavendel er en meget uudforsket smag, som kun inden for de seneste par år har vundet indpas hos kokke og madproducenter. Hvis du er heldig, kan du fx opleve lavendlens magi i en is, givende en let duft i en tagine-tilberedt ret, eller endda i en krydderimix gnedet på en lamme­ eller oksesteg. lavendlens stærke aroma og usædvanlige smag falder ikke i alles smag, men prøv denne opskrift som et alternativ til fransk champagne til en reception, og du vil snart have omvendt familie og venner.

Tilberedelsestid 30 minutter.
Fermentering 5-7 dage.
Modning 4 dage.

35 lavendel blomsterhoveder.
1  håndfuld sultanaer, grofthakket.
600 g hvidt sukker.
2 spsk cidereddike eller hvidvinseddike.
Saft og skal af 1 økologisk citron.
Hvidvins- eller champagnegær

1. Pluk helst lave ndle rne før knopperne er helt sprunget ud, da de så har den største koncentration af aromatiske olier, og vælg helst en tør dag at plukke blomsterne. Klip blomsterne fra stilkene, ryst eventuelle insekter af og kom blomsterne i en ren spand.

2. Sultanaerne tilføjer drinken fylde – kom dem i spanden sammen med sukker, eddike, saft og reven skal fra citronen (undgå det hvide).

3. Hæld 4,5 liter kogende vand i spanden og rør rundt for at opløse sukkeret. Lad blandingen afkøle under låg.

4. Når væsken har afkølet tilstrækkeligt, tilsættes gæren. Læg låget løst på eller dæk spanden med et rent viskestykke eller stanniol og lad blandingen gære i 5-7 dage.

5. Filtrer væsken og hæld den på plastic sodavandsflasker. Husk dagligt at lukke gassen ud af flaskerne, så de ikke eksploderer.

6. Cirka 4 dage efter tapning på flasker, kan du lave drinken. Den vil nu være sød og skarp i smagen. Drinkens karakteristika ændrer sig over tid , hvor den bli ver mere tør og mild. Den smager bedst, når den drikkes inden for 3 uger. Afkøles i køleskab før servering.