Hvis du troede at en trifli med sherry er det mest sprittede en dessert kan blive, så har du sandsynligvis aldrig prøvet en romtopf. Denne tysk-danske tradition går ud på at fylde et patentglas med årstidens frugter, sukker og rom året igennem indtil en speciel årstid (typisk julen), berettiger til at tage hul på herlighederne. Resultatet er en fejring af årets høst  og fungerer som både dessert og digestif.

Tilberedelsestid endløs
Trækketid minimum 4 uger

Blandet frugt.
Hvidt sukker.
Mørk rom.

IDEELLE FRUGTER
Jordbær, hindbær, kirsebær, ribs, abrikoser, ferskner, blommer, figner, stenfri druer, ananas, kiwier, pærer m.fl.

UNDGÅ FØLGENDE FRUGTER
Alle frugter der er for bløde (fx bananer) eller for hårde (fx æbler) kan give en uønsket konsistens. Ligeledes kan en citrons bitterhed overdøve smagen ligesom meget mørk frugt (fx brombær) kan være for dominerende i farven.

1. En traditionel romtopf vil typisk blive lavet i en stor lerpotte skabt til formålet. Har du ikke sådan en, er et stort glas med patentlåg fint. Uanset hvilken slags beholder, du benytter, skal den rengøres grundigt inden du går i gang.

2. Beslut hvilken frugt der skal i først. Vask og tilbered frugten som du ville gøre til en frugtsalat. Brug kun de friske dele af frugten og fjern eventuelle kerner, stilke og uønsket skræl. Større frugter skæres i mundrette stykker.

3. Vej frugten og kom den i glasset før du tilsætter sukker svarende til halvdelen af frugtens vægt. (Hvis frugtportionen fx vejer 300 g, tilsættes 150 g sukker.)

4. Hæld rom ned i glasset indtil al frugten er helt dækket. Forsegl glasset og opbevar et mørkt sted, indtil næste frugtportion tilsættes.

5. Gentag proceduren i løbet af året med årstidens frugt – og hver gang tilsætte sukker svarende til halvdelen af frugtmængden og slut af med at hælde rom over.

6. Den sidste frugtportion skal i glasset minimum 4 uger før servering for at frugtens smag har rigelig tid til at mænge sig med rommens.