Hvad er forskellen mellem slåen og kræger? I denne opskrift er svaret underordnet – de er perfekte at skifte imellem og begge vil give fantastiske resultater. Slåen- (eller kræge) gin er uden tvivl verdens bedste likør. Disse lette instrukser giver dig en drink, der altid er exceptionel selvom den aldrig rigtig bliver ens to år i træk. Og selvom alle skal prøve den klassiske opskrift, har vi også fundet på et par alternativer, der give nogle utrolige smagskombinationer, uanset om du bruger slåen eller kræger.

Tilberedelsestid 45 minutter.
Trækketid 3 måneder.

450 g slåen eller kræger.
220 g hvidt sukker.
1  x 70  cl flaske gin.

1. Pluk slåen og kræger når de er helt modne – de bør være lidt bløde, når man trykker på dem og ikke hårde som sten.

2. Skyl dem godt og prik dem flere steder i skindet så ginen rigtigt kan sive gennem frugtkødet og frigive bærrenes smagfulde saft. Spiritusentusiaster fordriver tiden med at gøre dette meget ordentligt med en steriliseret nål. Vi foretrækker den grove udgave med en gaffel. Alternativt kan de mere dovne likørmagere nedfryse slåenbærrene natten over – skindet vil nemlig revne tilstrækkeligt under optøning.

3. Kom sukker. gin og de prikkede slåen i et glas eller bredhalset glasflaske, luk den tæt og ryst den godt.

4. Stil beholderen i direkte  sollys og lad ginen udføre sin magi i 3 måneder. Du skal ryste glasset hver dag i de første par uger for at sikre dig sukkerets opløsning samt hjælpe ginen til at lokke smagen ud af slåenbærrene. I resten af tiden anbefales en god rystetur hver eller hver anden uge.

5. Når de 3 måneder er gået (eller længere hvis du har glemt alt om den) filtreres væsken over i steriliserede flasker. Smid ikke de sukkerholdige slåen ud – de kan bruges til at lave en slåenwhisky af anden presning eller tilsættes cider eller laves til chokoladelikør.

6. Begynd endelig at sippe til din slåengin med det samme, men tro os, den bliver endnu bedre med tiden.