Kongen over cocktails, vermouth, er blot en forskåret vin, der er blevet krydret og aromatiseret med et antal urter og krydderier. Trods smagskompleksiteten er en god vermouth usædvanlig nem at lave. Nedenstående opskrift er vores egen gennemtestede version, som er relativt svagt krydret, men denne drink bliver først rigtig sjov, når man begynder at lege med sine egne favoriturter og-krydderier og herved skaber en unik smag. For at gøre dine muligheder flere, kan du bruge både rød-, hvid- eller rosevin og både tør og sød. Opskriften kan også bruges til at dække over smagen af en mindre god vin – fx en flaske hjemmebrygget vin, der er blevet åbnet for tidligt.

Tilberedelsestid 25 minutter.
Trækketid 1 dag.

1 knivspids tørret malurt.
2 enebær.
3 knivspids tørret appelsinskal.
3 kryddernelliker.
3 kardemommekapsler, knækkede.
6 korianderfrø.
2 knivspids tørret kamille (fra et kamilletebrev).
1 laurbærblad 1 stjerneanis.
1 x 75 cl flaske rød- eller hvidvin.
150 ml brændevin.

TIL SØD VERMOUTH
50 g sukker

1. Kom alle smagsgivende ingredienser i en gryde og dæk dem med cirka en fjerdedel af vinen. Hvis du ønsker en sød vermouth tilsættes også sukker.

2. Lad væsk en mere let ved svag varme i 10 minutter under låg. Rør af og til.

3. Når væsken er afkølet, tilsættes brændevin. Hæld væsken med de smagsgivende krydderier over i et stort steriliseret glas og lad stå og trække natten over. Det er uden betydning, om væsken fylder hele glasset, da en smule iltning er med til at give den autentiske vermouth smag.

4. Si blandingen gennem en fin sigte eller et presseklæde ned i et rent glas. For at fjerne krydderistumperne fuldstændigt, kan du hælde væsken gennem noget endnu finere fx et kaffefilter.

5. Hæld den resterende vin i glasset og tag en smags prøve. Hvis vermouthen er lidt for stærk til din smag, kan du spæde med vin, indtil du rammer den rette balance. Hvis du vurderer, den godt kan klare mere smag, hælder du blot en lille smule af vermouthen i en gryde og varmer den forsigtigt i 10 minutter med de krydderier, du ønsker. Lad væsken afkøle, si og bland den med resten af vermouthen. Ligeledes kan du føje 1-2 tsk sukker til en tør vermouth, hvis du synes, den er for bitter eller tilsætte mere sukker til en sød vermouth, hvis du foretrækker den sådan.

6. Noter hvilke urter og krydderier, du har brugt, så  du næste gang kan forsøge dig med nogle af de alternative krydderier fra listen.